Hartendief

Zwangerschap - Geboorte - Miskraambegeleiding - Geboorte in Kaart

MOEDERSCHAP: De reis van je leven

Moederschap: de reis van je leven.

Wanneer we op reis gaan bereiden we ons goed voor. We maken een lijstje met de spullen die mee moeten, kopen misschien nog wat nieuwe kleren en zorgen dat ons paspoort nog geldig is. We lezen ons in over de bestemming en laten ons misschien zelfs inenten. Kortom, voorbereid gaan we op pad.

Maar hoe zit dat met de belangrijkste reis die je in het leven maakt?

De belangrijkste reis in het leven is die van het moederschap. Ik geloof dat het begin van een leven, een leven lang belangrijk is. Op het moment waarop je besluit dat een kindje welkom is, start een reis naar de geboorte van een kindje, de geboorte van jou als mama en de geboorte van een gezin.

Deze reis stopt niet met de geboorte. Nee, de reis van moederschap duurt je hele leven. Hoe fijn is het dan wanneer je deze reis goed voorbereid start? En je gedurende de reis voorbereid blijft op alle hobbels die je onderweg tegen kunt komen? Alles voorkomen kunnen we niet, maar een goede voorbereiding zou wel eens meer dan het halve werk kunnen zijn.

Ik geloof dat deze voorbereiding bestaat uit inzicht en bewustwording van wie je zelf bent EN inzicht en bewustwording in de belevingswereld van je kindje. De combinatie van deze twee zorgen voor vertrouwen in het moederschap, ook wanneer het moeilijk is.

Als moeder wil je het allerbeste voor je kind. En dat het beste voor je kind niet betekent dat je genoeg geld hebt, wist je vast al wel. Maar wist je ook dat het beste misschien nog veel eenvoudiger is dan wat je nu denkt? Je kindje wil zich gezien, gehoord en geliefd voelen. Meer niet.

Door je bewust te worden welke behoeftes jouw kindje heeft, al vanaf het moment dat hij groeit in je buik, kun je jouw kindje geven wat het nodig heeft om de best mogelijke start te maken in zijn leven.

Start met inzicht. Inzicht en bewustwording van de keuzes die je als moeder voor je kindje kunt maken maakt je meer ontspannen in het (aanstaande) moederschap. Je verdiept het vertrouwen in jezelf waardoor je veel meer harmonie van binnen uit ervaart.

Hartendief biedt je dit inzicht. Tijdens de zwangerschapslessen “Bevallen vanuit HartKracht” en de workshop “Bevallen vanuit Vertrouwen” vertel ik je over de behoeftes van jouw kindje en hoe jij al tijdens je zwangerschap en de geboorte het verschil kunt maken. Hoe je de band met je kindje al in de buik opbouwt. En hoe jij vanuit je innerlijke kracht fijn en vlot kunt bevallen.

Wanneer een bevalling fijn en vlot verloopt zonder medische interventies heeft dat vaak een enorm positief effect op het zogenoemde “golden hour”, het eerste uur na de geboorte van je kindje. Dit uur is belangrijk voor de hechting tussen moeder en kind en bepaalt mede hoe welkom en veilig het kindje zich voelt in de wereld. Je ontmoet voor het eerst je kindje! Je kijkt het in zijn oogjes en heet het welkom. Je kunt je voorstellen dat wanneer je de bevalling goed hebt doorstaan je dit uur intenser beleeft dan wanneer je volledig uitgeput bent of onder de pijnstilling zit.


Naast inzicht in de behoeftes van jouw (ongeboren) kindje is het ook belangrijk om te weten wie je zelf bent, wat je eigen behoeftes zijn en of die vervuld zijn. Wanneer jij gelukkig kunt zijn met jezelf en liefde aan jezelf kunt geven zul je ook beter in staat zijn om aan anderen die liefde te geven.
Door jouw eigen geboorteverhaal in kaart te brengen leer je meer over jezelf. Waar komt jouw eigen gedrag vandaan en heb jij nog onvervulde behoeftes die jou in de weg staan om de meest volle versie van jezelf te kunnen zijn. Door jouw geboorteverhaal in kaart te brengen kun je het antwoord op deze vragen vinden. Het begin van een leven is een leven lang belangrijk. Dus ook je eigen start doet er toe.

Lieve groet Sylvia

Maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek.